Kaj novega prinaša direktiva o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu

Kaj novega prinaša direktiva o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu

01.02.2021

Zaradi novih poslovnih modelov in novih akterjev na trgu se mora zakonodaja na področju urejanja avtorskih in sorodnih pravic ustrezno prilagoditi na prihajajoče razmere na digitalnem trgu. Predvsem je potrebno, da se z zakonodajo ne bi zaviral tehnološki razvoj in da se zagotovi pravna varnost na v povezavi z avtorskimi in sorodnimi pravicami na enotnem digitalnem trgu.

V letu 2019 je bila sprejeta Direktiva (EU) 2019/790 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. aprila 2019 o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu in spremembi direktiv 96/9/ES in 2001/29/ES (v nadaljevanju: Direktiva o avtorskih in sorodnih pravicah), ki jo mora Slovenija implementirati do letošnjega junija.

Skladno s 6. točko preambule je cilj izjem in omejitev iz Direktive o avtorskih in sorodnih pravicah doseči pravično ravnovesje med pravicami in interesi avtorjev in drugih imetnikov pravic in med pravicami in interesi uporabnikov.

Direktiva določa pravila, ki so namenjena nadaljnji harmonizaciji prava EU na področju avtorskega prava in sorodnih pravic v okviru notranjega trga. Pri tem se upoštevajo predvsem digitalni in čezmejni načini uporabe varovanih vsebin, določena so pravila glede izjem in omejitvah avtorske in sorodnih pravic, prav tako pa tudi načini olajšanja licenciranja in pravila, ki so namenjena za dobro delovanje trga za izkoriščanje del.[1]

V direktivi je velik poudarek na besedilnem in podatkovnem rudarjenju. Slednje je v drugem členu Direktive o avtorskih in sorodnih pravicah opredeljeno kot vsaka avtomatizirana analitična tehnika, ki je namenjena analiziranju besedila in podatkov v digitalni obliki, za ustvarjanje informacij, ki vključujejo, a niso omejene na, vzorce, trende in korelacije. S pomočjo besedilnega in podatkovnega rudarjenja se tako omogoča tudi obdelava velikih količin informacij za pridobivanje novega znanja in odkrivanje novih trendov, pri tem pa so tehnologije za besedilno in podatkovno rudarjenje razširjene v vseh vejah digitalnega gospodarstva. V Direktivi o avtorskih in sorodnih pravicah je predvideno, da bodo države članice morale določiti katere so tiste izjeme, ki omogočajo reprodukcijo in izvlečke zakonito dostopnih del ali drugih predmetov varstva za namene besedilnega in podatkovnega rudarjenja.

Nadalje so z Direktivo o avtorskih in sorodnih pravicah določeni ukrepi za boljše prakse licenciranja in zagotovitev širšega dostopa do vsebin, predvsem v zvezi z razprodanimi deli, ukrepi za spodbujanje kolektivnega licenciranja, dostopa do avdiovizualnih del na platformah videa na zahtevo in njihovo razpoložljivost ter del vizualne umetnosti v javni domeni.

Z določbami, ki se nanašajo na ukrepe za oblikovanje dobro delujočega trga za avtorsko pravico pa se urejajo pravice na publikacijah, varstvo spletnih strani storitev ter pravično plačilo v pogodbah za izkoriščanje del avtorjev in izvajalcev.

Slovenija bo področje urejanja avtorskih in sorodnih pravic morala v kratkem uskladiti z Direktivo o avtorskih in sorodnih pravicah. Trenutno se še ne ve, kakšna bo končna rešitev nove pravne ureditve, da bo skladna s predstavljeno direktivo.



[1] 1. člen Direktive o avtorskih in sorodnih pravicah.

 

Pripravila:

Urška Stopar, mag. prava

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.