Kaj prinaša novi protikorona mega zakon na področju javnega naročanja?

Kaj prinaša novi protikorona mega zakon na področju javnega naročanja?

14.04.2020

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (Uradni list RS št. 49/2020, ZIUZEOP) ali t.i. »protikorona mega zakon«, ki ga je Državni zbor sprejel dne 2. 4. 2020, veljati pa je začel dne 11. 4. 2020, je s svojimi ukrepi posegel tudi na področje javnega naročanja. V nadaljevanju vam predstavljamo ključne zadeve.

1. Dvig mejnih vrednosti

ZIUZEOP je dvignil mejne vrednosti za uporabo Zakona o javnem naročanju – ZJN-3 na splošnem področju, tako da se ZJN-3 na splošnem področju uporablja, če je ocenjena vrednost blaga ali storitev enaka ali višja od 40.000 EUR brez DDV in če je ocenjena vrednost gradnje enaka ali višja od 80.000 EUR brez DDV. Mejnih vrednosti na infrastrukturnem področju ZIUZEOP ni spremenil. Spremembe mejnih vrednostih na splošnem področju veljajo do 15. 11. 2020.

S tem je ZIUZEOP naročnikom omogočil, da lahko javna naročila oddajo hitreje, obenem pa jih hitreje plasirajo v gospodarstvo, ki naj bi posledično v krajšem času prišlo do novih naročil.

ZIUZEOP tudi določa, da se do 15. 4. 2021 četrti odstavek 66. člena ZJN-3, ki ureja postopek za oddajo javnih naročil za potrebe ožjih delov občine, ki ga izvaja občina, ne uporablja.

2. Višja sila

ZIUZEOP epidemijo COVID-19 šteje kot okoliščino »višje sile« in izključi uporabo določb o pogodbenih kaznih ter podaljša pogodbeno dogovorjene roke.

Nadalje ZIUZEOP omogoča izključitev uporabe določb o pogodbenih kaznih zaradi zamude in podaljšanje pogodbeno dogovorjenih rokov.

V pogodbah o dobavi blaga ali izvajanju storitve ali izvedbe gradenj, ki so jih zasebnopravni subjekti sklenili z javnopravnimi subjekti, se v času trajanja epidemije COVID-19 določbe o pogodbenih kaznih zaradi zamude ne uporabljajo. Razlog za takšno začasno ureditev je v tem, da je treba epidemijo COVID-19 razumeti kot okoliščino, na katero zasebnopravni subjekt ni imel vpliva in je posledično razlog, da pogodbena obveznost še ni izpolnjena oziroma ni bila izpolnjena pravočasno.

Ker epidemija COVID-19 močno vpliva na storitvene dejavnosti in ker predvsem storitvene dejavnosti ni mogoče izvesti nemudoma po preteku določenega roka, je ZIUZEOP določil tudi, da se pogodbeno dogovorjeni roki podaljšajo za čas trajanja epidemije.

Izključitev določb o pogodbenih kazni zaradi zamude in podaljšanje pogodbeno dogovorjenih rokov pa ne velja za pogodbe, če gre za dobavo blaga, ki predstavlja zaščitno opremo, potrebno v boju zoper epidemijo COVID-19.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.