Ukrepi "COVID - 19": Socialno varstvo, pravice iz javnih sredstev in uveljavljanje pravic iz naslova starševskega varstva

Ukrepi "COVID - 19": Socialno varstvo, pravice iz javnih sredstev in uveljavljanje pravic iz naslova starševskega varstva

16.04.2020

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) ali t.i. »protikorona mega zakon« med drugim ureja tudi naslednje:

Kdo je upravičen do enkratnega solidarnostnega dodatka za upokojence in v kakšni višini?

Upravičenci do enkratnega solidarnostnega dodatka so vsi upokojenci, ki imajo stalno šrebivališče v Republiki Sloveniji in imajo pokojnino 700,00 EUR ali manj.

Solidarnostni dodatek se izplača v naslednji višini:

Upokojenci, ki prejemajo pokojnino v znesku do 500,00 EUR, prejmejo enkratni solidarnostni dodatek v višini 300,00 EUR;

Upokojenci, ki prejemajo pokojnino v znesku od 500,01 do 600,00 EUR, prejmejo enkratni solidarnostni dodatek v višini 230,00 EUR;

Upokojenci, ki prejemajo pokojnino v znesku od 600,01 do 700,00 EUR, prejmejo enkratni solidarnostni dodatek v višini 130,00 EUR.

 

Enkratni solidarnostni dodatek se izplača tudi prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki so brezposelne osebe in imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji. Pri tem se upoštevajo isti zneski, kot se upoštevajo za upokojence.

 

Ali se enkratni solidarnostni dodatek šteje v dohodek upravičenca za uveljavljanje pravic, ki urejajo socialno varstvene prejemke?  

Ne.

 

Kdo je upravičen do enkratnega solidarnostnega dodatka v okviru ranljive skupine oseb in v kakšni višini?

Upravičenci do enkratnega solidarnostnega dodatka v tem primeru so osebe, ki so upravičenci do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka za mesec april 2020 in niso upravičeni do enkratnega solidarnostnega dodatka, ki pripada upokojencem.

Enkratni solidarnostni dodatek za ranljive skupine oseb se izplača v višini 150,00 EUR. Isto se enkratni solidarnostni dodatek izplača v višini 15,00 EUR vsem rednim študentom s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.

Ne plača se dohodnina od prejetega enokratnega solidarnostnega dodatka.

 

Ali se podaljša obdobje dodelitve pravice iz javnih sredstev?

Pravice iz javnih sredstev, ki seiztečejo v mesecu marcu 2020 oziroma v času izvajanja ukrepov, se mesečno podaljšujejo za čas enega meseca, dokler trajajo ukrepi.

 

Do kdaj je potrebno vložiti vlogo za uveljavljanje oziroma podaljšanje pravic iz javnih sredstev?

Vloga za uveljavljanje/podaljšanje pravic iz javnih sredstev, kot tudi za sporočanje sprememb okoliščin, ki vplivajo na pravico, je ložena pravočan, če je vložena v mesecu, ki sledu mesecu, v katerem prenehajo ukrepi.

 

Kako izrabiti očetovski dopust v času COVID–19?

Oče nima pravica do očetovskega dopusta tudi, če se more zaradi epidemije vrniti na delo.

Če oče izraib del očetovskega dopusta v trajanju najmanj 15 dni pred nastankom tega razloga, lahko neizrabljeni del očetovskega dopusta izrabi po prenehanju razloga, vendar najpozneje do enega meseca po poteku starševskega dopusta v strnjenem nizu ali po poteku pravice do starševskega dodatka za tega otroka.

Če oče izrabi del očetovskega dopusta v trajanju največ 15 dni pred nastankom tega razloga, lahko neizrabljeni del očetovskega dopusta izrabi po prenehanju razloga, vendar najpozneje do končanega prvega razreda osnovne šole otroka, v skladu s predpisi, ki urejajo osnovno šolo. Ukrep iz tega člena velja do zadnjega dne v mesecu, v katerem vlada ugotovi se prekinejo izredne razmere.

***

Prispevki o ukrepih, ki jih prinašajo predpisi o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic, so pripravljeni na podlagi informacij, pridobljenih iz javno dostopnih virov. Pri tem gre za specialne ukrepe, ki posegajo v običajne in že utečene sistemske rešitve. Kako bodo ukrepi dejansko izvedeni in kako bodo učinkovali in bili uresničeni s strani pristojnih institucij, ni mogoče popolnoma napovedati. Vsebine, ki jih pripravlja Odvetniška družba Neffat v svojih prispevkih na Neffat Law Blogu, so zato informativne narave in ne predstavljajo pravnega ali poslovnega nasveta.Za posamezna vprašanja in informacije se lahko obrnete na nas: info@neffat.si.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.