Delovno pravo

 
Razvrsti po:
 
 • Promocija zdravja na delovnem mestu

  18.11.2019

  Promocija zdravja na delovnem mestu so skupna prizadevanja delodajalcev, delavcev in družbe za izboljšanje zdravja in dobrega počutja na delovnem mestu. Na kakšen način bo podjetje spodbujalo zdravje na delovnem mestu, bo delodajalec določil v internem aktu podjetja. Več o tem v prispevku.
  Preberite več > Več »
   
 • Razlika med konkurenčno prepovedjo in konkurenčno klavzulo

  08.11.2019

  Bistvena razlika med konkurenčno prepovedjo in konkurenčno klavzulo je ta, da konkurenčna prepoved velja med trajanjem delovnega razmerja, konkurenčna klavzula pa velja šele po prenehanju delovnega razmerja. Pri tem velja omeniti še druge razlike med obema institutoma, pri čemer le te izhajajo tudi iz različnosti sankcij za kršitev spoštovanja obeh omenjenih institutov. Več o tem v objavljenem prispevku.
  Preberite več > Več »
   
 • Transformacija delovnega razmerja iz določenega časa v nedoločen čas

  05.11.2019

  Zaradi večje fleksibilnosti je sklepanje pogodb o zaposlitvi za določen čas postal zelo priljubljen način zaposlovanja delavcev. Kljub temu pa tovrstna pogodba skriva tudi nekatere posebnosti, ki jih mnogi niti ne poznajo, kot na primer, da se pogodba za določen čas, avtomatično spremeni v pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, če delavec opravlja delo tudi potem, ko se pogodba za določen čas že izteče. Več o tem v spodnjem prispevku.
  Preberite več > Več »
   
 • Prekarno delo

  30.10.2019

  Definicijo prekarnega dela Zakon o delovnih razmerjih (v nadaljevanju: ZDR-1) ne opredeljuje. Pod tem pojmom je mišljeno predvsem začasno, negotovo in občasno plačano delo, ki temelji na socialni negotovosti. Kaj torej sploh je prekarno delo in zakaj je te vrste delo sporno? Odgovor na to vprašanje najdete v objavljenem članku.
  Preberite več > Več »
   
 • Ali se poskusno delo v primeru spremembe delodajalca mora opravljati ponovno?

  16.10.2019

  ZDR-1 v 75. členu opredeljuje institut spremembe delodajalca. S tem institutom je delavcem zagotovljeno, da se jim zagotovi varstvo njihovih pravic, kar pomeni tudi, da v tem primeru delavcem ne more zgolj zaradi spremembe delodajalca prenehati pogodba o zaposlitvi. Kaj pa se zgodi na primer s pogodbo o zaposlitvi v primeru spremembe delodajalca in v primeru, da ima delavec dogovorjeno v pogodbi o zaposlitvi še poskusno delo. Ali mora delavec v primeru spremembe delodajalca na novo opravljati poskusno delo? Odgovor na to vprašanje najdete v objavljenem članku.
  Preberite več > Več »
   
 • Ali se lahko domneva, da je pogodba o zaposlitvi sklenjena za nedoločen čas, če v pogodbi o zaposlitvi manjka navedba razloga za sklenitev pogodbe za določen čas?

  02.10.2019

  Kot izhaja iz 4. člena Zakona o delovnih razmerjih (v nadaljevanju: ZDR-1) je delovno razmerje definirano kot razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca. V delovnem razmerju je vsaka od pogodbenih strank dolžna izvrševati dogovorjene ter predpisane pravice in obveznosti. Delovno razmerje nastane oziroma se sklene na podlagi pogodbe o zaposlitvi.
  Preberite več > Več »
   
 • Plača in odtegljaj

  02.10.2019

  Poznavanje pravic delavcev je priporočljivo tako za delavca predvsem pa za delodajalce. Pri tem bom izpostavila plačo, kot eno izmed temeljnih pravic delavca, hkrati pa tudi dolžnost delodajalca, da delavcu plačo zagotovi. Tako namreč že iz 44. člena Zakona o delovnih razmerjih (v nadaljevanju: ZDR-1) izhaja navedena obveznost delodajalca do delavca, kjer mu ZDR-1 nalaga dolžnost, da delavcu zagotovi ustrezno plačilo za opravljano delo. Tako ima delavec v delovnem razmerju, ne glede na to, za kakšen tip pogodbe o zaposlitvi gre, pravico do plačila za opravljeno delo.
  Preberite več > Več »
   
 • How to obtain a single work and esidence permit in Slovenia

  12.09.2019

  Slovenian legislation has established the principle of »One stop shop« for foreigners, in which foreigners have possibility to start process of obtaining work and residence in one place.
  Preberite več > Več »
   
 • Pogodba o zaposlitvi z direktorjem d.o.o.

  24.06.2019

  Delovno razmerje je glede na določilo 1. odstavka 4. člena ZDR-1 razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca. Če je delodajalec pravna oseba, na primer družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), skladno s 1. odstavkom 20. člena ZDR-1 nastopa v imenu delodajalca njegov zastopnik, določen z zakonom ali aktom o ustanovitvi.
  Preberite več > Več »
   
 • Odmera letnega dopusta in regresa v primeru prenehanja delovnega razmerja med koledarskim letom

  28.10.2016

  Po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) pridobi delavec pravico do letnega dopusta in regresa s sklenitvijo delovnega razmerja (1. odstavek 159. člena ZDR-1). V primeru, da delavec sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, ima pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta, in sicer pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve (1. odstavek 161. člena ZDR-1).
  Preberite več > Več »
   
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.