Ukrepi "COVID - 19": javne finance

Ukrepi "COVID - 19": javne finance

16.04.2020

Državni zbor je dne 2. 4. 2020 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) ali t.i. »protikorona mega zakon«, ki med drugim ureja tudi naslednje:


Plačilni roki

Plačilni rok za neposredne in posredne uporabnike proračuna za plačila zasebnim subjektom se skrajša iz 30 dni na 8 dni.

Prejemnik plačila je torej zasebni subjekt, ukrep pa naj bi pripomogel k izboljšanju finančnega položaja zasebnega subjekta, saj se rok za plačilo zasebnim subjektom skrajšuje iz 30 na 8 dni.


Plačilni roki, kadar je upnik javni organ

Zakon določa, da je plačilni rok, kadar je upnik javni organ, 60 dni.

Navedeni rok za plačilo ostane v veljavi še eno leto po razglasitvi konca epidemije COVID-19.

Navedeno pa ne posega v pravico do dogovora o daljšem roku za plačilo, skladno z drugim odstavkom 10. člena Zakona o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP-1).

***

Prispevki o ukrepih, ki jih prinašajo predpisi o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic, so pripravljeni na podlagi informacij, pridobljenih iz javno dostopnih virov. Pri tem gre za specialne ukrepe, ki posegajo v običajne in že utečene sistemske rešitve. Kako bodo ukrepi dejansko izvedeni in kako bodo učinkovali in bili uresničeni s strani pristojnih institucij, ni mogoče popolnoma napovedati. Vsebine, ki jih pripravlja Odvetniška družba Neffat v svojih prispevkih na Neffat Law Blogu, so zato informativne narave in ne predstavljajo pravnega ali poslovnega nasveta.Za posamezna vprašanja in informacije se lahko obrnete na nas: info@neffat.si.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.