Ukrepi "COVID - 19": Kmetijstvo, gozdarstvo in prehrana

Ukrepi "COVID - 19": Kmetijstvo, gozdarstvo in prehrana

17.04.2020

Državni zbor je dne 2. 4. 2020 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) ali t.i. »protikorona mega zakon«, ki med drugim ureja tudi naslednje:


Finančna pomoč

Zakon nosilcem ali članom kmetijskih gospodarstev, ki so pokojninsko in invalidsko zavarovani kot kmetje, kar pomeni, da jim ta dejavnost predstavlja glavni poklic, in ki so zboleli zaradi virusa COVID-19, omogoča finančno pomoč zaradi nezmožnosti za delo. Do finančne pomoči so upravičeni tisti člani kmetijskega gospodarstva, ki so v pokojninsko zavarovani kot kmetje. Višina finančne pomoči je enaka dejanskemu strošku nadomestitve njegovega dela na kmetiji, vendar ne več kot 80% minimalne plače za delo s polnim delovnim časom in je namenjena predvsem kot pomoč za nadomeščanje nujno potrebne delovne sile za izvedbo rednih del na kmetijah.

 

Nadomestilo plačila priveza v ribiških pristaniščih

Zakon uvaja upravičenost imetnikov dovoljenj za gospodarski ribolov do nadomestila plačila priveza v ribiških pristaniščih. Predmetni privezi so v pristojnosti občin. Ribiči so za leto 2020 upravičeni do delnega nadomestila plačila privezov. Gre za znižanje prihodkov občin, zato je potrebno zagotoviti sredstva iz proračuna Republike Slovenije.

 

Finančno nadomestilo zaradi izpada dohodka

Zakon nosilcu kmetijskega gospodarstva in nosilcu dopolnilne dejavnosti na kmetiji v skladu z Zakonom o kmetijstvu (ZKme-1), fizični osebi, ki je lastnik gozda, in fizični osebi ribiču, ki ima zaradi posledic epidemije izpad dohodka, ki so zlasti posledica nezmožnosti prodaje zalog, zmanjšanja obsega pridelave, predelave oziroma prodaje, omogoča pravico do finančnega nadomestila zaradi izpada dohodka, če je sektor utrpel najmanj 20 odstotni izpad dohodka.

 

Nabava kmetijskih pridelkov in živil v javnih zavodih

Zakon določa, da morajo Javni zavodi morajo, ne glede na predpise, ki urejajo zeleno javno naročanje, nabaviti vsaj 50 % pridelanih kmetijskih pridelkov in živil z območja Republike Slovenije in vsaj 50 % predelanih kmetijskih pridelkov in živil, pri katerih so bile vse faze pridelave in predelave opravljene v Republiki Sloveniji, kar bo imelo izrazit vpliv na bodočo samooskrbo. S tem ukrepom se predvideva pozitiven vpliv na kmetijski in kmetijskopredelovalni sektor.

 

Sezonsko delo v kmetijstvu

Zakon za leto 2020 ukinja časovno omejitev za opravljanje sezonskega dela v kmetijstvu, in sicer z 90 dni na neomejeno.

S tem ukrepom se zagotavlja dodatna delovna sila za nemoteno delovanje primarne kmetijske proizvodnje in živilsko predelovalne industrije ter zaposlovanje tistih, ki so napoteni na čakanje na delo na domu.

***

Prispevki o ukrepih, ki jih prinašajo predpisi o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic, so pripravljeni na podlagi informacij, pridobljenih iz javno dostopnih virov. Pri tem gre za specialne ukrepe, ki posegajo v običajne in že utečene sistemske rešitve. Kako bodo ukrepi dejansko izvedeni in kako bodo učinkovali in bili uresničeni s strani pristojnih institucij, ni mogoče popolnoma napovedati. Vsebine, ki jih pripravlja Odvetniška družba Neffat v svojih prispevkih na Neffat Law Blogu, so zato informativne narave in ne predstavljajo pravnega ali poslovnega nasveta.Za posamezna vprašanja in informacije se lahko obrnete na nas: info@neffat.si.


 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.