Ukrepi "COVID - 19": Ukrepi s področja javnega naročanja

Ukrepi "COVID - 19": Ukrepi s področja javnega naročanja

17.04.2020

Državni zbor je dne 2. 4. 2020 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) ali t.i. »protikorona mega zakon«, ki med drugim ureja tudi naslednje:

 

Izključitev uporabe določb o mejnih vrednostih po ZJN-3 oziroma sprememba mejnih vrednosti za javna naročila

Z novim mega zakonom se izključi uporaba določb Zakona o javnem naročanju (ZJN-3), ki določa mejne vrednosti za uporabo ZJN-3 na splošnem področju:

  • za javno naročilo blaga ali storitev do vrednosti 40.000,00 EUR (mejna vrednost po ZJN-3 je 20.000,00 EUR);
  • za javno naročilo gradenj do vrednosti 80.000,00 EUR (mejna vrednost po ZJN-3 je 40.000,00 EUR).


Izključitev določb ZJN-3 o mejnih vrednostih na splošnem področju velja do 15. 11. 2020.

Izključitev oziroma sprememba mejnih vrednostih pa se ne nanaša na infrastrukturno področje, kjer se še vedno uporabljajo določbe o mejnih vrednostih po ZJN-3.

Četrti odstavek 66. člena ZJN-3 (postopek za oddajo javnih naročil za potrebe ožjih delov občine, ki ga izvaja občina) se do 15. 4. 2021 ne uporablja.


Izključitev uporabe določb o pogodbenih kazni in podaljšanje pogodbeno dogovorjenih rokov

V pogodbah o dobavi blaga ali izvajanju storitve ali izvedbe gradenj, ki so jih zasebnopravni subjekti sklenili z javnopravnimi subjekti, se v času trajanja epidemije določbe o pogodbenih kaznih zaradi zamude ne uporabljajo, pogodbeno dogovorjeni roki pa se podaljšajo za obdobje trajanja epidemije, razen če gre za dobavo blaga, ki predstavlja zaščitno opremo, potrebno v boju zoper epidemijo.

***

Prispevki o ukrepih, ki jih prinašajo predpisi o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic, so pripravljeni na podlagi informacij, pridobljenih iz javno dostopnih virov. Pri tem gre za specialne ukrepe, ki posegajo v običajne in že utečene sistemske rešitve. Kako bodo ukrepi dejansko izvedeni in kako bodo učinkovali in bili uresničeni s strani pristojnih institucij, ni mogoče popolnoma napovedati. Vsebine, ki jih pripravlja Odvetniška družba Neffat v svojih prispevkih na Neffat Law Blogu, so zato informativne narave in ne predstavljajo pravnega ali poslovnega nasveta.Za posamezna vprašanja in informacije se lahko obrnete na nas: info@neffat.si.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.