Ukrepi "COVID - 19": Vračilo prejetih sredstev

Ukrepi "COVID - 19": Vračilo prejetih sredstev

17.04.2020

Državni zbor je dne 2. 4. 2020 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) ali t.i. »protikorona mega zakon«, ki med drugim ureja tudi naslednje:


Zakon v 99. členu vzpostavlja naknadni nadzor upravičenosti do pomoči, prejete na podlagi poenostavljenih postopkov in tudi predhodnih ocen posledic zaradi epidemije virusa COVID-19. Z določenimi izplačili subjekt izkaže zmožnost pokrivanja posledic zaradi epidemije virusa COVID-19.

Subjekti, ki uveljavijo ugodnosti, kot so:

         i.           povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo iz podpoglavja 1.1 tega zakona,

        ii.           povračilo nadomestila plače delavcu, ki zaradi višje sile ne more opravljati dela iz podpoglavja 1.1 tega zakona,

       iii.           oprostitev plačila prispevkov po 28., 33. in 38. členu tega zakona ali

       iv.           izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka iz podpoglavja 1.3 tega zakona

v letu 2020 ne smejo deliti dobička, izplačevati dela plač za poslovno uspešnost oziroma nagrad poslovodstvu, sicer morajo navedena upravičena vrniti skupaj z zamudnimi obrestmi, predpisanih v Zakonu o predpisani obrestni meri zamudnih obresti.


***

Prispevki o ukrepih, ki jih prinašajo predpisi o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic, so pripravljeni na podlagi informacij, pridobljenih iz javno dostopnih virov. Pri tem gre za specialne ukrepe, ki posegajo v običajne in že utečene sistemske rešitve. Kako bodo ukrepi dejansko izvedeni in kako bodo učinkovali in bili uresničeni s strani pristojnih institucij, ni mogoče popolnoma napovedati. Vsebine, ki jih pripravlja Odvetniška družba Neffat v svojih prispevkih na Neffat Law Blogu, so zato informativne narave in ne predstavljajo pravnega ali poslovnega nasveta.Za posamezna vprašanja in informacije se lahko obrnete na nas: info@neffat.si.


 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.