Novosti za zdravstvene delavce, ki jih prinaša novi protikoronski paket

Novosti za zdravstvene delavce, ki jih prinaša novi protikoronski paket

04.11.2020

KAKŠNE NOVOSTI NA PODROČJU DELOVNOPRAVNIH RAZMERJIH PREDVIDEVA PETI PAKET PROTIKORONA UKREPOV? 2. del - ZDRAVSTVENI DELAVCI IN DELAVCI V SOCIALNO VARSTVENIH STORITVAH

 Z Zakonom o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (v nadaljevanju: ZZUOOP) je zakonodajalec predvidel nekatere ukrepe na področju delovnopravne zakonodaje, ki so predstavljeni v našem blogu »KAKŠNE NOVOSTI NA PODROČJU DELOVNOPRAVNIH RAZMERJIH PREDVIDEVA PETI PAKET PROTIKORONA UKREPOV? 1. del«. Prav tako pa so bili urejeni tudi nekateri delovnopravni vidiki za zdravstvene delavce in delavce v socialnovarstvenih storitvah.

 

ZAČASNA RAZPOREDITEV ZARADI NUJNIH DELOVNIH POTREB

Kot prvo ZZUOOP v 55. členu predvideva možnost začasne prerazporeditve zaradi nujnih delovnih potreb, kar se nanaša predvsem na izvajalce socialno varstvene storitve institucionalnega varstva ali izvajalce zdravstvene dejavnosti, ki lahko na podlagi pisnega sklepa zaposlenega začasno razporedi k drugemu izvajalcu v primerih povečanega obsega dela zaradi zagotavljanja ukrepov preprečevanja širjenja in omejevanja okužbe COVID-19, na delovno mesto, kjer se zahteva enaka vrsta in raven izobrazbe.

Dogovor o začasni razporeditvi mora vsebovati vsaj datum začetka in datum prenehanja opravljanja dela na drugem delovnem mestu, navedbo delovnega mesta, kraj opravljanja dela in morebiten dogovor glede povračila stroškov. Plača je v višini, ki je za delavca bolj ugodna: torej, če je na razporejenem delovnem mestu plača nižja, ohrani svojo plačo iz pogodbe o zaposlitvi, v kolikor pa je na razporejenem delovnem mestu plača višja, pa mora pridobiti slednjo.

Tako premeščenemu zaposlenemu priprada tudi dodatek zaradi začasne razporeditve, ki je v višini 20 odstotkov urne postavke njegove osnovne plače. Do dodatka so upravičeni tudi tisti, ki so že pred uveljavitvijo tega zakona bili začasno razporejeni, in sicer od 1. 6. 2020.

Dodatek in povračilo potnih stroškov se delodajalcu povrnejo iz proračuna Republike Slovenije, pri čemer mora delodajalec nasloviti zahtevek za izplačilo sredstev pri ministrstvu, pristojnem za zdravje, če je delodajalec izvajalec zdravstvene dejavnosti ali pri ministrstvu, pristojnem za socialne zadeve, če je delodajalec izvajalec socialno varstvene storitve institucionalno varstvo.

 

DODATEK ZA NEPOSREDNO DELO S PACIENTI OZIROMA UPORABNIKI, OBOLELIMI ZA COVID-19

Nadalje je v 56. členu urejen dodatek za neposredno delo s pacienti oziroma uporabniki, obolelimi za COVID-19.

Tisti zaposleni, ki neposredno delajo v okolju s COVID-19 pacienti oziroma uporabniki, pri katerih obstaja sum na okužbo s COVID-19 oziroma je ta potrjena (v COVID-19 ambulantah, oddelkih, intenzivnih enotah, v zobozdravstvenih ambulantah za zdravljenje COVID-19 pacientov, pri triaži pacientov, v urgentnih centrih in urgentnih ambulantah, v sivih conah v urgentnih centrih in urgentnih ambulantah, na deloviščih za odvzem vzorcev za bris, epidemiološke storitve na terenu v sivih in rdečih conah, nujna medicinska pomoč COVID-19 pacientom ali pacientom iz sive cone, nujne reševalne, nenujne reševalne prevoze, sanitetne in pogodbene prevoze COVID-19 pacientov ali pacientov iz sive cone) so upravičeni do dodatka, v višini 30 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega, za ure, ko zaposleni opravlja to delo. Sredstva za financiranje dodatka krije proračun Republike Slovenije, na podlagi zahtevka vloženem pri ministrstvu, pristojnem za zdravje, ali pri ministrstvu, pristojnem za socialne zadeve.

 

Pripravila:

Jakob Stanič Gruden in Urška Stopar, mag. prava

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.