Odziv na članek »Nagrada ministra Vizjaka za glasove poslanca Simonoviča?«

Odziv na članek »Nagrada ministra Vizjaka za glasove poslanca Simonoviča?«

12.11.2021

Na spletni strani 24ur (https://www.24ur.com/novice/slovenija/nagrada-ministra-vizjaka-za-glasove-poslanca-simonovica.html) je bila dne 12. 11. 2021 ob 8:30 objavljena novica z naslovom »Nagrada ministra Vizjaka za glasove poslanca Simonoviča?« V njej je bila Odvetniški družbi Neffat o. p., d. o. o. očitana neizkušenost in arogantnost v povezavi z odgovori na vprašanja, ki jih je Odvetniški družbi Neffat o. p., d. o. o. postavila novinarka Nika Kunaver.

Vprašanja so bila postavljena neprecizno, saj se je lahko odvetniška družba šele prek objave zgoraj navedenega članka na spletni strani 24ur seznanila z dejansko vsebino postavljenih vprašanj in namenom novinarke, ki je prek vprašanj očitno želela doseči verifikacijo izmišljene zgodbe, ki nima nobene veze z realnostjo in temelji na neresničnih govoricah. Pri tem novinarka odvetniški družbi očita, da nima referenc s področja gradbene in okoljevarstvene zakonodaje, ne da bi pri tem preverila naše reference.

Iz Münchenske deklaracije 1971 izhaja, da je temeljna dolžnost novinarja preverjanje informacij in navajanje virov. Če bi novinarka preverila vir (https://www.legal500.com/firms/18378-law-firm-neffat/24985-ljubijana-slovenia/), ki ji ga je posredovala odvetniška družba, bi lahko ugotovila, katere so ključne stranke odvetniške družbe in da deluje v glavnem na področju gradbeništva, na okoljevarstvenem področju in področju javnega naročanja.

Če bi novinarka preverila vir (in sicer spletno stran https://erar.si/ - kot plačnika se v obrazec vpiše »Ministrstvo za okolje in prostor«, kot prejemnika »Odvetniška družba Neffat o. p., d. o. o.«), kot ji to nalaga omenjena Münchenska deklaracija, bi lahko ugotovila, da odvetniška družba za svoje storitve nikoli ni prejela 19 tisoč evrov, kot novinarka namiguje in zavaja javnost v svojem članku, kar lahko zainteresirana javnost na navedeni spletni strani tudi preveri.

Prav tako, če bi novinarka objavila celotno pogodbo med MOP in odvetniško družbo, bi se lahko zainteresirana javnost seznanila, da odvetniška družba nikoli ni pripravila predloga spremembe obstoječe zakonodaje, kot to v svojem članku navaja novinarka, temveč je pripravila obrazložene pripombe in predloge k posameznim členom osnutka predloga zakona z vidika svojih izkušenj oz. sodelovanja v tovrstnih postopkih.

Odvetniška družba v nadaljevanju v celoti objavlja vprašanja novinarke in svoje odgovore na njena vprašanja, katere namen glede na objavljen članek je izključno blatenje ugleda in dobrega imena družbe po navodilih svojih virov (o čemer se lahko javnost v nadaljevanju seznani prek postavljenih vprašanj), ne da bi pri tem izpolnila osnovne standarde novinarskega poklica.

Od: Nika Kunaver <Nika.Kunaver@pop-tv.si>
Date: V pet., 5. nov. 2021 ob 10:45
Subject: za g. Neffata: novinarska vprašanja - gradbena zakonodaja
To: info@neffat.si <info@neffat.si>

Spoštovani,
lepo vas prosim za odgovore na spodnja vprašanja glede sprememb gradbene zakonodaje, ki ste jo pripravljali za Ministrstvo za okolje. Pripravljam namreč prispevek o tej temi in bi za komentar želela vprašati tudi vas. Prosim vas za odgovore danes.

- Kakšne izkušnje ima na tem področju (področju gradbeništva) vaša odvetniška pisarna?

Ne razumemo vprašanja. Sprašujete nas, v smislu »kakšne izkušnje imate pri opravljanju novinarskega poklica«. Imamo dobre in veliko izkušenj.

- Ste že kdaj prej sodelovali pri pripravi kakršne koli zakonodaje?

Velikokrat, kot marsikatera druga odvetniška pisarna. Večkrat so odvetniške pisarne pozvane k dajanju pripomb, mi glede tega ne izstopamo in to je ustaljena praksa.

- Kako je prišlo do sodelovanja z MOP? So vas oni povabili k podpisu pogodbe?

Da.

- Glede na to, da v istih prostorih (na istem naslovu) deluje tudi podjetje Nebra d.o.o., ki je v lasti vaših staršev, me zanima, ali ste MOP pred podpisom pogodbe opozorili na morebiten konflikt interesov? G. Milan Neffat je namreč član Inženirske zbornice, prav tako je njena članica družba Nebra. Viri so nas opozorili (poudarila Odvetniška družba Neffat o. p., d. o. o.), da se je torej gradbeni zakon sestavljal v prostorih inženirskega podjetja, ki bi od tega zakona lahko imel neposredno poslovno korist ...

Mi smo odvetniška pisarna in ne inženirsko podjetje. Opravljamo odvetniško dejavnost, zato od strokovnega sodelovanja že glede na logiko dejavnosti ne moremo imeti neposredne koristi. Glede omenjanja g. Milana Neffata, gre poudariti, da je gospod upokojenec, ki še zaradi zdravstvenih razlogov (kar je mimogrede z zakonodajo varovano kot osebni podatek) minimalno dela za potrebe sodišča (sodni izvedenec in cenilec) in še sodeluje pri posameznih investicijskih projektih.

Glede izjave vaših virov bi radi poudarili naslednje: ker smo zelo uspešni pri našem delu v odvetništvu, uvrščeni smo med drugim na listo najboljših slovenskih odvetniških pisarn (https://www.legal500.com/firms/18378-law-firm-neffat/24985-ljubijana-slovenia/), verjamemo, da se bo našlo veliko virov z zavajajočimi informacijami vse z namenom diskreditacije nas in našega uspeha. Na vsak način se želi naše trdo delo pripisati drugim oz. zunanjim okoliščinam, čeprav vse delo izvajamo sami izključno s svojim lastnim znanjem in izkušnjami, po čemer smo postali prepoznavni tudi zunaj Slovenije.

- Iz medijskih objav (prijava na Novinarsko častno razsodišče zoper novinarko Eugenijo Carl) je razvidno, da je vaša odvetniška pisarna pred kratkim zastopala tudi poslanca Desusa Branka Simonoviča. Ker nanj že nekaj časa letijo očitki, da je črnograditelj in da bi mu spremembe omenjenega zakona omogočile legalizacijo te črne gradnje, vas prosim tudi za komentar tega. V katerih zadevah zastopate g. Simonoviča in kako odgovarjate na očitke, da so spremembe zakonodaje pisane njemu na kožo?

Kot smo že pojasnili zgoraj, smo zelo trdo delali, da so nas uvrstili na seznam slovenskih najboljših odvetniških pisarn. Na nas se obračajo različne stranke z različnimi zadevami zlasti zato, ker vedo, da varujemo informacije, ki nam jih dajo, ravnamo maksimalno zaupno in znamo varovati njihovo osebno integriteto ne glede na politične, medijske ali kakršnekoli druge pritiske. Mi smo tisti v prvi vrsti, ki bomo zaščiti našo stranko, za kar nas obvezuje ne samo Zakon o odvetništvu in Kodeks odvetniške poklicne etike, to je tudi naše temeljno vodilo delovanja. Zato v primeru, če boste potrebovali kakršno koli pravno storitev, vam bomo z veseljem pomagali in vas maksimalno zaščitili.

Hvala že vnaprej,
NIKA KUNAVER
novinarka / journalist
24UR

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.