Ali lahko IPF terja nadomestilo tudi pri javnem predvajanju videospotov?

Ali lahko IPF terja nadomestilo tudi pri javnem predvajanju videospotov?

19.05.2022

Zavod IPF[1]  je kolektivna organizacija, ki upravlja sorodne pravice izvajalcev in proizvajalcev fonogramov. Od uporabnikov, ki v javnosti priobčujejo komercialno izdane fonograme (npr. tako, da v baru predvajajo glasbo z radia), pobira denarna nadomestila in jih nato deli med navedene imetnike pravic. Toda, ali je Zavod IPF upravičen pobirati nadomestila za javno predvajanje fonogramov tudi v primerih, ko se glasba ne priobčuje samostojno, temveč v obliki glasbenih videov – videospotov?

V nedavno obravnavani zadevi je Zavod IPF od izdajateljice RTV programa zahteval plačilo nadomestila zaradi radiodifuznega oddajanja kratkih glasbenih filmov v sklopu rednega televizijskega programa. Prvostopenjsko sodišče je presodilo, da posnetek, ki je vključen v avdiovizualno delo, ni fonogram, zaradi česar je tožbeni zahtevek Zavoda IPF zavrnilo.

Sodišče druge stopnje je odločitvi prve stopnje pritrdilo. Pojasnilo je, da videospoti spadajo med avdiovizualna dela[2] in da dokler so glasbeni fonogrami vključeni v avdiovizualno delo in se priobčujejo skupaj z njim, jih ni mogoče obravnavati kot samostojne fonograme. Skladbe se namreč z vključitvijo v videospot »zlijejo« z avdiovizualnim delom in izgubijo svojo samostojnost. Sodišče je dodatno pojasnilo, da je pravni položaj fonogramov, ki so vključeni v avdiovizualna dela, pravzaprav jasno določen že v Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP), ki določa, da je fonogram posnetek zvokov neke izvedbe ali drugih zvokov ali nadomestka zvokov, razen če gre za posnetek, ki je vključen v avdiovizualno delo.[3]

V primeru priobčitve glasbenih videospotov tako uporabniki niso dolžni plačati posebnega nadomestila Zavodu IPF iz naslova javnega predvajanja fonogramov, pač pa se nadomestilo plača le kolektivni organizaciji, ki upravlja pravice filmskih producentov in avtorjev filma na avdiovizualnih delih – Zavodu AIPA ter  Združenju SAZAS , ki kolektivno upravlja pravice glasbenih avtorjev.

Pripravila:

Valentina Prete

 

 


 

[1] Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije - IPF, k.o.

[2] Avdiovizualna dela so kinematografski, televizijski, risani filmi, kratki glasbeni videofilmi, reklamni in dokumentarni filmi ter druga avdiovizualna dela, izražena v obliki zaporedja povezanih gibljivih slik, z zvokom ali brez, ne glede na vrsto nosilca, na katerem so vsebovana. (103. člen ZASP).

[3] Tako 2. odst. 128. člena ZASP.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.