Ali za opravljanje poslovne dejavnosti v prostoru potrebujemo dovoljenje?

Ali za opravljanje poslovne dejavnosti v prostoru potrebujemo dovoljenje?

20.06.2022

Uporabno dovoljenje:

Uporabno dovoljenje je odločba, s katero pristojna upravna enota (lega nepremičnine) dovoli začetek uporabe objekta. Uporabno dovoljenje za zahtevne objekte in objekte z vplivi na okolje se izda v posebnem ugotovitvenem postopku na podlagi opravljenega tehničnega pregleda. Če pa ne gre za takšne objekte, pa se lahko uporabno dovoljenje izda brez posebnega ugotovitvenega postopka in opravljenega tehničnega pregleda, in sicer na podlagi predložene dokumentacije (in izjav pooblaščenih strokovnjakov). Predpogoj za izdajo uporabnega dovoljenja je vložitev popolne zahteve za izdajo uporabnega dovoljenja.

Po vloženi zahtevi za izdajo uporabnega dovoljenja, upravni organ določi datum tehničnega pregleda. Namen uporabnega dovoljenja je torej ugotovitev ali so bili izvedeni predpisani ukrepi, s katerimi bo mogoče preprečiti oziroma na najmanjšo mero omejiti škodo, ki jo utegne okolici povzročiti določen objekt oziroma njegova uporaba.

 

Opravljanje dejavnosti od doma:

Poslovni prostor je mogoče registrirati tudi v lastnem stanovanju. Zakon, ki ureja to področje, je Stanovanjski zakon. Uvodoma velja izpostaviti, da v primeru, ko v lastnem stanovanju namenite manj kot polovico bivalnih površin za namen poslovanja uporabno dovoljenje sploh ni potrebno.

Opravljanje dejavnosti v lastnem stanovanju je mogoče pri dejavnostih, za katere zakonodaja kot pogoj ne zahteva nobenih posebnih lastnosti, ki jih poslovni prostor mora izpolnjevati. Bistveno je torej, da tovrstne dejavnosti ne povzročajo nobenih čezmernih obremenitev skupnih delov etažnih lastnikov. V lastnem stanovanju posledično lahko opravljate izključno t.i. »tiho« dejavnost.

Bistveno je tudi, da se dejavnost opravlja na način na tak način, da jo je mogoče opravljati le v delu stanovanja in ne v stanovanju kot celoti, saj bi posledično šlo za »klasični« poslovni prostor, saj je tako stanovanje še vedno namenjeno stanovanjski rabi. Če bi podjetnik želel opravljati dejavnost v celotnem stanovanju, bi moral spremeniti njegovo namembnost v poslovni namen in ga spremeniti v poslovni prostor, kar pa upoštevajoč lokalne predpise morda sploh ne bi bilo vselej mogoče.

Nadalje je podjetnik tudi omejen v primeru da poslovno dejavnost želi opravljati v  večstanovanjski stavbi, saj bo za opravljanje dejavnosti moral predhodno zagotoviti soglasje solastnikov, (več kot ¾ solastniških deležev) ter posebno soglasje lastnikov stanovanj, katerih zidovi ali stropi mejijo z njegovo stanovanjsko enoto. Dodatno bo moral podjetnik ob pričetku opravljanja dejavnosti o tem obvestiti tudi upravnika stavbe. V kolikor je podjetnik zgolj najemnik in ne lastnik stanovanja, nujno potrebuje privolitev lastnika stanovanja. Neupoštevanje navedenega lahko botruje k prepovedi opravljanja dejavnosti s strani pristojne inšpekcije.

 

Pripravil:

Rok Poklukar

 


 

Viri:

  • Stanovanjski zakon (Uradni list RS, št. 69/03, 18/04 – ZVKSES, 47/06 – ZEN, 45/08 – ZVEtL, 57/08, 62/10 – ZUPJS, 56/11 – odl. US, 87/11, 40/12 – ZUJF, 14/17 – odl. US, 27/17, 59/19, 189/20 – ZFRO in 90/21);
  • Gradbeni zakon (Uradni list RS, št. 199/21);
  • Uporabno dovoljenje, e-Uprava, URL: https://e-uprava.gov.si/podrocja/nepremicnine-in-okolje/nepremicnine-stavbe/uporabno-dovoljenje.html (17.6.2022);
  • Alja Žagar, Ali za opravljanje vaše dejavnosti potrebujete uporabno dovoljenje, URL: https://mladipodjetnik.si/novice-in-dogodki/novice/ali-za-opravljanje-vase-dejavnosti-potrebujete-uporabno-dovoljenje (17.6.2022);
  • SPOT, slovenska poslovna točka, URL:  https://spot.gov.si/sl/ (17.6.2022).
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.