Kaj podjetjem prinaša sklenitev skupnega sporazuma o fotokopiranju?

Kaj podjetjem prinaša sklenitev skupnega sporazuma o fotokopiranju?

21.06.2022

Združenje SAZOR GIZ k. o.[1] in Gospodarska zbornica Slovenije sta 6. decembra 2021 podpisala Skupni sporazum o fotokopiranju avtorskih del prek obsega iz 50. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah pri opravljanju gospodarske dejavnosti v Sloveniji, ki je pričel veljati 25. decembra 2021. Kaj ureja sporazum in kakšne so posledice sklenitve sporazuma za slovenska podjetja v praksi?

Sporazum določa pogoje, pod katerimi je mogoče proti plačilu nadomestila prosto reproducirati zaščitena avtorska dela s področja književnosti, znanosti, publicistike in njihovih prevodov pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Uporaba konkretno pomeni fotokopiranje gradiv, ki jih podjetja uporabljajo pri svojih raziskavah in razvoju, pri interni izobraževalni dejavnosti in informiranju zaposlenih.

Zavezanci za plačilo nadomestila so vse pravne in fizične osebe z najmanj eno zaposleno osebo, ki so organizirane kot gospodarska družba ali samostojni podjetnik posameznik, opravljajo pridobitno dejavnost na območju Republike Slovenije in ki bodisi posedujejo napravo, ki omogoča fotokopiranje, oziroma imajo tovrstno napravo v svojih osnovnih sredstvih, jo najemajo ali z njo razpolagajo na katerikoli drugi podlagi, ali naročijo fotokopiranje pri izvajalcu fotokopiranja izven podjetja.

Zavezanci z Združenjem SAZOR podpišejo licenčno pogodbo, na podlagi katere pridobijo pravico do fotokopiranja avtorskih del prek zakonsko dovoljenega obsega. Vendar pa skupni sporazum ohranja določene omejitve, saj izrecno določa, da ni dovoljeno fotokopiranje avtorskih del zato, da bi se nadomeščalo strokovna ali druga gradiva, ki so izdana kot avtorska dela in jih podjetje redoma uporablja. Prav tako je podjetjem dovoljeno fotokopiranje avtorskih del izključno za interno uporabo in le v obsegu, ki tvori smiselno celoto (kot npr. poglavje knjige, članek, posamezna pesem ali kratka zgodba iz zbirke).

Za reproduciranje zaščitenih avtorskih del so zavezanci Združenju SAZOR dolžni plačati avtorsko nadomestilo skladno s tarifo iz sporazuma. Višina nadomestila je odvisna od števila zaposlenih in od izobrazbene strukture podjetja, določena pa je v razponu od minimalno 4,00 EUR do maksimalno 1.365,00 EUR letno. Tako zbrana nadomestila bo Združenje SAZOR delilo med imetnike pravic, tj. med avtorje in založnike književnih avtorskih del.

Podjetja so dolžna Združenju SAZOR sporočati podatke, ki so potrebni za izračun honorarja. V kolikor pa smatrajo, da niso zavezanci po tem sporazumu, so dolžni pod odškodninsko in kazensko odgovornostjo izpolniti izjavo, da ne posedujejo ali najemajo naprave, ki omogoča fotokopiranje, oziroma ne naročajo storitve fotokopiranja pri zunanjih izvajalcih, pri čemer lahko Združenje SAZOR resničnost take izjave preveri.

 

Pripravila:

Valentina Prete

 


 

[1] Združenje SAZOR GIZ k.o. je kolektivna organizacija, ki z uporabniki avtorskih del iz naslova fotokopiranja za privatno in drugo lastno uporabo ter preko tega obsega sklepa sporazume in določa tarife, na podlagi katerih le-ti plačujejo nadomestilo za uporabo avtorsko varovanih del, ki jih upravlja združenje.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.