Nasprotna tožba kot obrambno sredstvo tožene stranke

Nasprotna tožba kot obrambno sredstvo tožene stranke

09.03.2023

Nasprotna tožba je pravni institut pravdnega postopka, ki ga ureja Zakon o pravdnem postopku (v nadaljevanju: »ZPP«) in ki predstavlja manifestacijo načela ekonomičnosti in pravne varnosti.1 Le ta namreč v določenih primerih omogoča, da se sporno razmerje med strankama celovitejše razreši v enem postopku pred istim sodiščem, pri čemer se bistveno olajša izvedba dokazov, pa tudi prepreči nastop situacije, ko bi bilo v dveh postopkih prišlo do drugačne odločitve.

Z nasprotno tožbo se lahko tako toženec iz položaja tožene stranke prelevi v položaj tožeče stranke in s tem »preide v napad«, kljub temu pa je nasprotna tožba v praksi načeloma predvsem obrambno sredstvo.2

Možnosti vložitve tovrstne tožbe pa niso neomejene. Nasprotno tožbo je namreč mogoče vložiti zgolj v primerih in pod pogoji, ki jih določa 183. člen ZPP. Tako lahko tožena stranka nasprotno tožbo pri istem sodišču vloži le do konca glavne obravnave in zgolj:

  •  če je zahtevek iz nasprotne tožbe v zvezi s tožbenim zahtevkom,
  • če se zahtevka lahko pobotata (zlasti, kadar je zahtevek toženca višji od zahtevka tožeče stranke), ali
  • če z nasprotno tožbo zahteva ugotovitev kakšne pravice ali pravnega razmerja, od obstoja ali neobstoja katerega je (deloma) odvisna odločitev o tožbenem zahtevku.

Dodatna pogoja za nasprotno tožbo sta, da mora biti isto sodišče stvarno pristojno za odločanje o zahtevku iz nasprotne tožbe (če je npr. okrožno sodišče pristojno za zahtevek iz tožbe, mora biti pristojno tudi za zahtevek iz nasprotne tožbe) in da za odločanje o zahtevku iz nasprotne tožbe ni predpisana druga vrsta postopka (npr. če bi bilo potrebno za nasprotno tožbo za razliko od tožbe uporabiti pravila postopka v gospodarskih sporih). Okoliščini, da bi moralo o zahtevku iz nasprotne tožbe odločati isto sodišče v drugi sestavi, oziroma da bi bilo za zahtevek iz nasprotne tožbe sodišče krajevno pristojno drugo sodišče3 pa nista oviri za vložitev nasprotne tožbe.

Tako pride nasprotna tožba npr. v poštev v primeru, kadar upnik toži na poplačilo iz z zastarano4 hipoteko zavarovane nepremičnine (t. i. hipotekarna tožba). Dolžnik v postopku sicer lahko ugovarja, da je hipoteka zastarala, vendar pa zgolj z ugovorom v postopku ne more doseči (formalnega) prenehanja hipoteke, tj. njenega izbrisa iz zemljiške knjige. V tovrstnih primerih lahko pride v poštev institut nasprotne tožbe, saj lahko z njo dolžnik od upnika zahteva izstavitev izbrisne pobotnice za izbris hipoteke iz zemljiške knjige.

Vendar pa je na tej točki potrebno opozoriti, da sodišče ni dolžno zahtevka iz nasprotne tožbe obravnavati skupaj z zahtevkom iz tožbe v istem pravdnem postopku.5 Sodišče samo presodi, ali bo postopka združilo ali ne, pri čemer mora obstajati tehten razlog, da se sodišče ne odloči za združitev zadev.6 O izločitvi nasprotne tožbe v samostojno obravnavanje sodišče praviloma izda procesni sklep, zoper katerega ni pritožbe.7 Kljub skupni obravnavi pa je potrebno opozoriti, da postopka po tožbi in po nasprotni tožbi ohranjata svojo (procesno in materialno) samostojnost, kar npr. pomeni, da pripravljalne vloge v enem postopku tako niso avtomatično upoštevane pri odločanju v drugem postopku.8

V kolikor imate v zvezi z obravnavano tematiko še kakšno vprašanje, smo vam za dodatna pojasnila vedno na voljo.

Pripravil:

Jakob Stanič Gruden

 


 

1 Prim. L. Ude ... (et al.), Pravdni postopek: zakon s komentarjem, 2. knjiga, 2006, str. 173.
2 Ibid.
3 Glej npr. Sklep VSM I Cp 544/2017 z dne 07. 08. 2017.
4 Hipoteka, ki je ugasnila zaradi poteka časa, glej 154. člen Stvarnopravnega zakonika.

5 Glej npr. Sodbo in sklep VSL I Cpg 564/2013, z dne 15. 10. 2014.
6 Ibid.
7 Glej npr. Sklep VSL I Cp 77/2011, z dne 26. 01. 2011.
8 Glej npr. Sodbo VSL I Cp 1373/2013 z dne 30.10.2013.

 

 

 

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.