Založniška pogodba

Založniška pogodba

10.03.2023

Založniška pogodba je kot specialna pogodba urejena v Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP). Z njo se avtor zaveže prenesti na založnika dve bistveni avtorski pravici, ki sta potrebni za izdajo dela: pravico reproduciranja dela v tiskani obliki ter pravico distribuiranja (dajanja v promet) posameznih primerkov dela. Nasprotno se založnik zaveže, da bo avtorju za to plačal ustrezen honorar in da bo delo tudi dejansko reproduciral in distribuiral v javnosti. Avtor mora seveda izročiti delo, ki je primerno za objavo, ter ga po potrebi uskladiti z založnikom.

V kolikor pogodba ne določa drugače, velja, da je avtor svoje pravice na založnika prenesel izključno. To v praksi pomeni, da dokler je založniška pogodba v veljavi, avtor ne more prenesti pravice reproduciranja in pravice distribuiranja v istem jeziku na tretje osebe in torej obdrži ekskluziviteto nad izdajo dela.

Založniška pogodba mora biti sklenjena v pisni obliki in mora urejati zlasti vrsto prenosa pravic, obseg in trajanje prenosa, območje veljavnosti prenosa, rok za izdajo dela ter višino in način izplačila avtorskega honorarja. Vendar če založniška pogodba ni sklenjena pisno, ni avtomatično nična ali neveljavna; v takem primeru je treba (skladno s splošnim pravilom iz 80. člena ZASP) sporne ali nejasne ustne dogovore razlagati tako, da so v korist avtorja.

Založniku, ki se je z avtorjem dogovoril za izdajo dela v knjižni obliki, zakon izrecno zagotavlja prednost pred potencialnimi drugimi založniki, da delo izda tudi v elektronski obliki.

Ker ima avtor običajno interes, da se njegovo delo čimprej izda, zakon dodatno varuje avtorje v primerih, ko založnik z izdajo zavlačuje oziroma dela ne izda v dogovorjenem roku. V takem primeru lahko avtor odstopi od pogodbe in od založnika zahteva odškodnino, poleg tega pa lahko obdrži prejeti honorar oziroma zahteva plačilo dogovorjenega honorarja.

 

Pripravila:

Valentina Prete

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.