Nesuspenzivnost pravnih sredstev v izvršilnem postopku

Nesuspenzivnost pravnih sredstev v izvršilnem postopku

08.10.2013

Pritožba in ugovor ne zadržita izvršilnega postopka, če ni v zakonu drugače določeno (šesti odstavek 9. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju, Ur.l. RS, št. 51/1998, v nadaljevanju ZIZ). To pomeni, da se izvršba na podlagi izvršilnega naslova (sodbe, sodne poravnave, izvršljivega notarskega zapisa,...) začne opravljati pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi (blokada sredstev pri organizaciji za plačilni promet, rubež premičnin, zaznamba sklepa o izvršbi v zemljiški knjigi), če zakon za posamezna izvršilna dejanja ne določa drugače, upnik pa se praviloma poplača šele po nastopu pravnomočnosti sklepa o izvršbi.

Izjemoma se upnik poplača pred pravnomočnostjo v dveh primerih:

  • upnik se poplača pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi na podlagi izvršilnega naslova na denarna sredstva, ki jih ima dolžnik pri organizacijah za plačilni promet, pod pogojem, da predlogu za izvršbo priloži izvršilni naslov. Izvršilnega naslova ni treba priložiti, če je bil izdan v postopku v gospodarskem sporu (tretji odstavek 46. člena ZIZ),
  • upnik se poplača pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi na denarna sredstva, ki jih ima dolžnik pri organizacijah za plačilni promet, izdanega na podlagi priložene menice kot verodostojne listine, če bi v primeru ugovora veljala pravila postopka v gospodarskih sporih (četrti odstavek 46. člena ZIZ).

Nesuspenzivnost izvršilnega postopka je utemeljena z dejstvom, da se izvršba opravlja na podlagi izvršilnega naslova, izdanega v drugem, predhodnem postopku, v katerem je že bilo zagotovljeno pravno varstvo strank. Ker je bila dolžnikova obveznost že ugotovljena, kot izhaja iz izvršilnega naslova, je razumljivo treba omejiti možnosti zavlačevanja poteka izvršbe s strani dolžnika.

V nasprotju z ugovorom zoper sklep o izvršbi na podlagi izvršilnega naslova, je ugovor zoper sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine ( fakture, menice, čeka, javne listine, izpiska iz poslovnih knjig, overjenega s strani odgovorne osebe,...) načeloma suspenzivno pravno sredstvo.

Ugovor zoper sklep o izvršbi, ki je bil izdan na podlagi verodostojne listine ima načeloma suspenzivni učinek, kajti sodišče pošlje izvrševalcem (izvršitelji, zemljiškoknjižno sodišče, organizacije za plačilni promet in drugi dolžnikovi dolžniki) sklep o izvršbi šele, ko ta postane pravnomočen in le izjemoma prej.[1] Suspenzivni učinek ugovora v postopku izvršbe na podlagi verodostojne listine temelji na dejstvu, da o obstoju in višini terjatve, ki izhaja iz verodostojne listine, še ni bilo predhodno odločeno v nekem drugem samostojnem postopku. Poseg v dolžnikovo premoženje, še preden se mu omogoči, da se z ugovorom o terjatvi upnika izjavi, bi bil prehud vdor v dolžnikove pravice in prav zato sodišče do pravnomočnosti sklepa o izvršbi ne začne opravljati izvršbe.

[1] Izjemoma pošlje sodišče sklep o izvršbi organizaciji za plačilni promet še pred pravnomočnostjo, v postopku izvršbe na podlagi priložene menice kot verodostojne listine.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.