Drevo na meji

Drevo na meji

04.09.2013

Drevo na meji je sestavina obeh sosednjih nepremičnin. Lastnika nepremičnin zato uživata plodove drevesa in upravljata ter razpolagata z drevesom skupno.

Če drevo na meji objektivno ovira rabo katere od sosednjih nepremičnin, lahko lastnik nepremičnine zahteva, da se drevo odstrani na skupne stroške. Lesno maso si morata razdeliti po enakih delih. Plodovi drevesa, ki stoji na meji, se delijo med lastnika sosednjih nepremičnin po enakih delih, ne glede na zračni prostor v katerega rastejo.

Položaj je drugačen v primeru, če drevo raste na nepremičnini enega od sosedov, pri čemer veje njegovega drevesa segajo v zračni prostor sosedove nepremičnine. V tem primeru lastniku drevesa pripadajo tudi vsi plodovi, ampak le do tedaj, dokler se plod ne loči od drevesa. V kolikor nato plod pade na sosednjo nepremičnino, postane last soseda (lastnika nepremičnine na katero je plod padel).

Lastnik nepremičnine ima tudi pravico odstraniti in si prilastiti veje sosedovega drevesa, ki segajo v zračni prostor njegove nepremičnine in korenine, ki rastejo v njegovo nepremičnino, če ga motijo in če tega na njegov poziv ne stori lastnik sosednje nepremičnine. Navedeno ne velja za drevje v gozdu.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.