Ali je v družbah z omejeno odgovornostjo obvezna delitev bilančnega dobička?

Ali je v družbah z omejeno odgovornostjo obvezna delitev bilančnega dobička?

06.08.2013

ZGD-1 v 399. členu ureja izpodbojnost sklepa o (ne)razdelitvi bilančnega dobička pri delniški družbi (d.d.). Določa, da se sklep skupščine o uporabi bilančnega dobička lahko izpodbija, če je v nasprotju z zakonom ali statutom ali če je skupščina odločila, da se delničarjem dobiček ne deli najmanj v višini 4% osnovnega kapitala, če to po presoji dobrega gospodarstvenika ni bilo nujno glede na okoliščine, v katerih družba posluje.

Glede izpodbijanja sklepov skupščine družbenikov d.o.o. ZGD-1 v 522. členu določa, da se smiselno uporabljajo določila zakona o delniški družbi. Ali to pomeni, da je to določbo mogoče smiselno uporabiti za izpodbijanje sklepa skupščine družbenikov d.o.o., če bilančnega dobička ne razdeli družbenikom najmanj v višini 4% osnovnega kapitala?

Posebnih določil o obvezni delitvi bilančnega dobička med družbenike d.o.o. v višini 4% osnovnega kapitala d.o.o. ZGD-1 nima. Smiselna uporaba določb ZGD-1 o delniški družbi pa je odvisna predvsem od narave ene in druge statusne oblike, saj sta si po naravi občutno različni, kljub temu, da sta obe formalno kapitalski družbi.

O izpodbijanju sklepov skupščine d.o.o. o uporabi/razdelitvi bilančnega dobička v dosegljivih bazah sodne prakse, z izjemo sodbe Višjega sodišča v Kopru VSK Cpg 78/2008 z dne 26. 9. 2008, ni najti. V navedeni zadevi je družbenik d.o.o. zahteval razdelitev bilančnega dobička v znesku 4% osnovnega kapitala in se pri tem opiral na določilo 399. člena ZGD-1 s smiselno uporabo določb za d.d.. Sodišče druge stopnje je pojasnilo, da so med d.d. in d.o.o. bistvene razlike zlasti v tem, da je delniška družba v pravem pomenu besede kapitalska družba, ki ni v nobenem pogledu formalno vezana na aktivno udeležbo svojih delničarjev. Za razliko od nje pa je družba z omejeno odgovornostjo kapitalska družba malega kapitala, kjer gre praviloma za majhno število družbenikov, ki ima tudi personalistični značaj. V družbi z omejeno odgovornostjo se izkazuje močnejša horizontalna povezanost med družbeniki kot v delniški družbi. Pri d.d., ki ima praviloma tudi veliko število delničarjev, mora zakon računati na to, da družba funkcionira tudi, če delničarji ne bi bili zainteresirani za sodelovanje pri upravljanju. Računati pa mora tudi na njihove interese, ki so lahko bistveno različni, npr. le udeležba pri dobičku ali pa aktivna udeležba pri upravljanju in trajnost udeležbe. Zato je zakon pri urejanju notranjih razmerij d.d. strožji in bolj formalen ter vsebuje več kogentnih določb, ki naj bi zagotovile avtomatizem pri urejanju teh razmerij. Manjše število družbenikov pri d.o.o. in njihova tesna povezanost pa dopuščajo, da je zakon manj strog, da prepušča družbenikom več svobode in da zato vsebuje mnogo dispozitivnih določb. Tako je za delniške družbe, zlasti tiste, katerih delnice kotirajo na borzi značilno, da pogosto predstavlja nakup njihovih delnic dejanska investicijska vlaganja fizičnih in pravnih oseb, medtem ko pri nakupu poslovnega deleža v osnovnem kapitalu takih motivov družbeniki praviloma nimajo. Vse to pa so tudi razlogi, ki pri d.d. narekujejo strožjo in s tem zakonsko regulativo številnih vprašanj, med njimi tudi vprašanja delitve najmanjšega zneska bilančnega dobička, za kar pa pri d.o.o. ni potrebe. Sklep skupščine o uporabi bilančnega dobička bi bil pri d.o.o. lahko izpodbojen le, če bi bil sprejet v nasprotju z zakonom ali družbeno pogodbo oziroma, če bi bila omejitev razdelitve čistega dobička posledica zlorabe pravic, ali če bi zaradi njega prišlo do kršitve enakega obravnavanja družbenikov.

Ob smiselni uporabi določb ZGD-1 o d.d. za družbenike d.o.o. ni podlage za izpodbijanje sklepa družbenikov o uporabi bilančnega dobička, iz razloga, ker bilančni dobiček ni bil vsaj v višini 4% osnovnega kapitala d.o.o. razdeljen med družbenike.

Povezava na sodbo Višjega sodišča v Kopru VSK Cpg 78/2008 z dne 26. 9. 2008:
http://www.sodisce.si/znanje/sodna_praksa/visja_sodisca/2010040815247132/

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.