Predlog novele Zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja (ZPVPJN)

Predlog novele Zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja (ZPVPJN)

23.08.2019

Povečanje neodvisnosti DKOM

DKOM  je specializirani organ za odločanje v revizijskem postopku. Je neodvisen in samostojen državni organ, ki odloča o zakonitosti oddaje javnih naročil na vseh stopnja javnega naročanja. Z novelo se bo uvedel nov način imenovanja predsednika in članov DKOM-a. Imenovanje je tako primerljivo neodvisnosti presoje kandidatov za državne odvetnike in sodniška mesta, hkrati pa tudi z vidika neodvisnost ne odstopa od načina imenovanja drugih primerljivih funkcij (npr. predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije). V posebno neodvisno komisijo bo člane v imenovanje predvidoma predlagal Sodni svet. Imenovana komisija bo opravila pregled kandidatur, izvedla razgovore in pripravila zavezujoče mnenje o strokovnosti kandidatov in izpolnjevanju pogojev. Mnenje bo komisija posredovala v državni zbor, ki bo opravil imenovanje članov in predsednika.

Število funkcionarjev se je zvišalo na 7. S tem bo imela DKOM predsednika oziroma predsednico in šest članov oziroma članic. Za vse funkcionarje je predlagana višja minimalna starost kot pogoj za imenovanje (tj. 35 let) in najmanj 9 let delovnih izkušenj na področju javnega naročanja.

 

Povečanje učinkovitosti

Predlog zakona tudi vsebuje prednostno obravnavanje vseh zahtevnih projektov, katerih ocenjena vrednost znaša 10 milijonov EUR ali več in sicer z najdaljšim dovoljenim rokom odločanja 20 dni (brez možnosti podaljšanja. ZJN – 3 določa, da mora naročnik odločitev o oddaji javnega naročila sprejeti v 90 dneh od roka za oddajo ponudb. V primeru sprožitve revizijskega postopka, v katerem se DKOM odloči razveljaviti naročnikovo odločitev, pa zakon eksplicitno ne določa roka za sprejem nove odločitve, zato se smiselno zdaj uporablja 90 – dnevni rok. Zaradi pospešitve izvedbe postopkov, zakon vsebuje predlog roka, v katerem mora naročnik sprejeti novo odločitev in sicer 60 dni.

Predlog vsebuje tudi, da vlagatelj ne more navajati istih kršitev v določenem postopku, ponovljenem ali tudi nadaljevanem, če je zahtevek že vložil in nato umaknil, ali je bilo o kršitvi že odločeno. Prav tako po predlogu novele ne more navajati kršitev v istem, ponovljenem ali nadaljevanem postopku, če je za kršitev vedel ali bi lahko vedel ob vložitvi prvega zahtevka.

Komisija za presojo ustreznosti kandidatov bo imela pristojnost tudi za podajo mnenja glede razlogov in okoliščin za razrešitev.

 

Polno sodno varstvo

Predlog vsebuje pomembno novost in sicer sprožitev upravnega spora zoper odločitev DKOM. Tožba na Upravnem sodišču Republike Slovenije je mogoče v 15 dneh od vročitve odločitve DKOM, ki pa zaradi zagotavljanja hitrosti in učinkovitosti v postopkih javnega naročanja nima suspenzivnega učinka. Upravno sodišče, ki bo vodilo postopek v skladu z zakonom, ki ureja upravni spor, bi tako lahko izdalo sodbo na podlagi ugotovitvene tožbe.

 

Sklep

Vsekakor je takšen predlog novele zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja ključen za učinkovito, strokovno in neodvisno pravno varstvo v postopkih javnega naročanja. Predlagana novela zakona bo tako zagotovila učinkovito pravno varstvo zoper kršitve v postopkih javnega naročanja, zlasti pa zagotovila povečanje neodvisnosti organa pravnega varstva v postopkih javnega naročanja ter povečalo učinkovitost pravnega varstva večjih projektov. Hkrati pa se bo uredilo polno sodno varstvo zoper odločitve DKOM, saj bo v primeru sprejete novele odprta možnost vložiti ugotovitveno tožbo na Upravno sodišče Republike Slovenije.

 

Pripravil:

Leonardo Rok Lampret

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.