Ali se vloga za izdajo OVS lahko umakne po tem, ko ARSO zavrne zahtevek za izdajo OVS?

Ali se vloga za izdajo OVS lahko umakne po tem, ko ARSO zavrne zahtevek za izdajo OVS?

13.01.2020

Nosilec nameravanega posega iz 51. člena ZVO-1 mora ministrstvo (ARSO) za izdajo okoljevarstvenega soglasja zaprositi z vlogo in priložiti projekt ter poročilo o vplivih na okolje. V postopku presoje vplivov na okolje, katerega končni rezultat je lahko izdaja okoljevarstvenega soglasja (OVS), lahko pride tudi do položaja, da se zahtevek za izdajo OVS zavrne. Interes stranke (nosilca nameravanega posega v okolje) bi lahko bil, da se zahteva umakne, ne da bi prišlo do vsebinske odločitve o njeni vlogi. Vprašanje je, kdaj najpozneje stranka lahko še umakne vlogo za izdajo OVS in kakšne posledice takšen umik ima.

ZUP v 134. členu ureja umik zahteve in določa, da stranka lahko delno ali v celoti umakne svojo zahtevo vsak čas med postopkom na prvi stopnji do vročitve odločbe, v času, ko teče pritožbeni rok, in med postopkom na drugi stopnji do vročitve odločbe.

Postopek za izdajo OVS se vodi na zahtevo stranke, ki s svojim zahtevkom razpolaga, kar pomeni, da jo lahko tudi umakne. V takšnem primeru ARSO v skladu in na podlagi prvega odstavka 135. člena ZUP izda sklep, da se postopek ustavi. Nadalje ZUP določa, da če je stranka svojo zahtevo umaknila med potekom pritožbenega roka ali po vložitvi pritožbe, se s sklepom o ustavitvi postopka odpravi odločba prve stopnje, s katero je bilo njenemu zahtevku v celoti ali deloma ugodeno. V primeru negativne odločbe gre za odločbo o zavrnitvi zahtevka za izdajo OVS. Odločba o zavrnitvi zahtevka ne ustvarja upravnopravnega razmerja, saj stranka zaradi zavrnitve zahtevka ni pridobila nobenih pravic in upravnopravno razmerje ni nastalo. Posledično s sklepom o ustavitvi postopka ni treba odpravljati odločbe o zavrnitvi. Če je odločba o zavrnitvi zahtevka izdana, začne od njene vročitve stranki dalje teči rok za pritožbo. V času od vročitve zavrnilne (negativne) odločbe do poteka roka za pritožbo ima stranka še vedno pravico (podlago), da zahtevek za izdajo odločbe umakne. Ob poteku pritožbenega roka in nevložitvi pritožbe postane odločba o zavrnitvi zahtevka dokončna, pravnomočna in izvršljiva, zaradi česar umik ni več možen.

V primeru odločbe o zavrnitvi zahtevka za izdajo OVS je vlogo (zahtevek) za izdajo OVS mogoče umakniti po izdaji (vročitvi) takšne negativne odločbe in pred iztekom pritožbenega roka. ARSO izda sklep o ustavitvi postopka.

Pripravil: Domen Neffat LL.M. (Heidelberg)

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.