Odmera letnega dopusta in regresa v primeru prenehanja delovnega razmerja med koledarskim letom

Odmera letnega dopusta in regresa v primeru prenehanja delovnega razmerja med koledarskim letom

28.10.2016

Po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) pridobi delavec pravico do letnega dopusta in regresa s sklenitvijo delovnega razmerja (1. odstavek 159. člena ZDR-1). V primeru, da delavec sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, ima pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta, in sicer pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve (1. odstavek 161. člena ZDR-1). Če ima delavec pravico zgolj do sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico zgolj do sorazmernega dela regresa (4. odstavek 131. člena ZDR-1).

Zakon ne pogojuje pridobitve pravice do letnega dopusta z določenim predhodnim trajanjem zaposlitve, na primer šest mesecev nepretrganega delovnega razmerja kot pogoj za pridobitev celotnega letnega dopusta, kot je to veljalo do uveljavitve ZDR-1. Po šestih mesecih zaposlitve delavec ni več tako kot prej upravičen do celotnega, temveč le do sorazmernega dela letnega dopusta. Do sorazmernega dela letnega dopusta je upravičen tudi v primeru, da mu delovno razmerje preneha med koledarskim letom.

Ali mora delodajalec zaradi prenehanja delovnega razmerja v času med koledarskim letom, ki pri prvotni odmeri letnega dopusta ni bilo predvideno, letni dopust ponovno odmeriti?

Delodajalec je dolžan delavce najkasneje do 31. marca pisno obvestiti o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto (2. odstavek 160. člena ZDR-1). V pisnem obvestilu mora upoštevati vse okoliščine, za katere že ob izdaji obvestila ve, da bodo nastopile do izteka tekočega koledarskega leta oziroma lahko že v obvestilu o odmeri letnega dopusta zapiše, da ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi med letom delavcu pripada za vsak dopolnjen mesec zaposlitve 1/12 letnega dopusta. V primeru, delodajalec v prvotnem obvestilu tega ne stori in pride do prenehanja delovnega razmerja med koledarskim letom, mora letni dopust ponovno odmeriti in delavcu izročiti novo dopolnilno pisno obvestilo o novi odmeri (o pripadajočem sorazmernem delu letnega dopusta).

Nadomestilo za neizrabljen letni dopust

V primeru prenehanja delovnega razmerja med koledarskim letom se lahko iz različnih razlogov zgodi, da delavec do prenehanja delovnega razmerja celotnega pripadajočega dopusta ne more izrabiti. V tem primeru mu pod določenimi pogoji lahko pripada denarno nadomestilo za neizrabljen letni dopust v višini nadomestila plače za obdobje, za katero bi bil delavec upravičen do dopusta. To je tudi edina izjema, ko je denarno nadomestilo namesto letnega dopusta dovoljeno (164. člen ZDR-1).

Preveč izrabljen letni dopust in vračilo regresa

V primeru prenehanja delovnega razmerja med koledarskim letom, zlasti ko gre za prenehanje ob koncu leta, se lahko zgodi, da je delavec že izrabil celoten letni dopust, delodajalec pa mu je plačal celoten znesek regresa. V tem primeru na strani delodajalca pride do škode v višini že izplačanega nadomestila za čas letnega dopusta in do neupravičene obogatitve za znesek sorazmernega dela regresa na strani delavca. S prenehanjem delovnega razmerja lahko delodajalec od delavca zato zahteva vračilo nadomestila za izrabljen letni dopust in sorazmernega dela regresa. Ta znesek lahko pobota s terjatvami delavca (npr. zadnjo plačo ali odpravnino), če za to po prenehanju delovnega razmerja pridobi izrecno soglasje delavca skladno s 136. členom ZDR-1.

Uporabljeni viri:

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1): s komentarjem, avtorji Irena Bečan... [et al.]; urednice Nataša Belopavlovič... [et al.]; stvarno kazalo Dean Zagorac, Ljubljana, IUS Software, GV Založba, 2016
Vse kar morate vedeti o letnem dopustu in regresu, Nina Scortegagna Kavčnik, Ljubljana, Uradni list Republike Slovenije, 2016

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.