Protikorona mega zakon - predstavitev sklopov ukrepov

Protikorona mega zakon - predstavitev sklopov ukrepov

07.04.2020

Državni zbor je dne 2. 4. 2020 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) ali t.i. »protikorona mega zakon«. Zakon na dan ze objave še ni objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije in še ne velja. Se pa njegova objava pričakuje v prihodnjih dneh. Zakon bo pričel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. 

»Protikorona mega zakon« je razdeljen na 5 delov. Poleg splošnih določb (I. del) in prehodnih in končnih določb (IV. del), v II. delu vsebuje določbe, s katerimi spreminja in dopolnjuje določbe zakonov, ki jih je državni zbor v času epidemije že sprejel z namenom omilitve negativnih posledic epidemije, in sicer določbe Zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev (ZIUOPOK), Zakona o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP) in Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB). Ukrepe COVID-19, ki sta jih prinesla Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev (ZIUOPOK) in Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP), smo podrobneje že predstavili v naših objavah:

Na teme zgoraj navedenih sklopov ukrepov, omogočenih na podlagi specialnih zakonov, ki že veljajo, smo pripravili tudi specialne publikacije, ki so dosegljive tukaj.

V tej objavi na pregleden način izpostavljamo ukrepe za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki jih prinaša novi »protikorana mega zakon« za državljane in na področju gospodarstva. Podrobneje vas bomo o posameznih ukrepih tega zakona seznanili v prihodnjih dneh v posebnih objavah na našem Neffat law blogu. Do objav lahko dostopate tudi s klikom na posamezno področje spodaj, ki vas zanima.  

Zakon ukrepe za omilitev posledic epidemije koronavirusa ureja v III. delu, ki prinaša ukrepe na naslednjih področjih:

 1. DELO IN PLAČEVANJE PRISPEVKOV ZA SOCIALNO VARNOST
 2. MNOŽIČNO VREDNOTENJE NEPREMIČNIN
 3. UKREPI S PODROČJA VZGOJE, IZOBRAŽEVANJA IN ZNANOSTI
 4. ZDRAVSTVENO VARSTVO IN ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE
 5. SOCIALNO VARSTVO, PRAVICE IZ JAVNIH SREDSTEV IN UVELJAVLJANJE PRAVIC IZ NASLOVA STARŠEVSKEGA VARSTVA
 6. DAVKI
 7. JAVNE FINANCE
 8. ODLOG PLAČILA OBVEZNOSTI KREDITOJEMALCEV
 9. PLAČE IN NADOMESTILA PLAČ TER PREMESTITVE V JAVNEM SEKTORJU
 10. KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANA
 11. ODLOG PLAČILA KREDITNIH IN DRUGIH OBVEZNOSTI, NASTALIH NA PODLAGI ZAKONA, KI UREJA POMOČ ZA REŠEVANJE IN PRESTRUKTURIRANJE GOSPODARSKIH DRUŽB IN ZADRUG V TEŽAVAH
 12. PLAČILNI ROKI
 13. UPRAVLJANJE Z VODAMI
 14. KULTURA
 15. ZNANOST IN RAZISKOVANJE
 16. PREPREČEVANJE PRANJA DENARJA IN FINANCIRANJA TERORIZMA
 17. ZAVAROVALNIŠTVO IN TRG FINANČNIH INSTURMENTOV
 18. JAVNO NAROČANJE
 19. IZVRŠBA IN OSEBNI STEČAJ
 20. IZVAJANJE JAVNIH STORITEV
 21. FINANČNO POSLOVANJE PODJETIJ, POSTOPKI ZARADI INSOLVENTNOSTI IN PRISILNEGA PRENEHANJA
 22. VRAČILO PREJETIH SREDSTEV
 23. VARSTVO OKOLJA
 24. DRUGA PODROČJA

IV. del zakona vsebuje kazenske določbe, ki se nanašajo na kaznovanje delodajalcev, odgovornih oseb delodajalcev in odgovornih oseb uporabnikov proračunskih sredstev. 

 ***

Prispevki o ukrepih, ki jih prinaša Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP), so pripravljeni na podlagi informacij, pridobljenih iz javno dostopnih virov. Pri tem gre za specialne ukrepe, ki posegajo v običajne in že utečene sistemske rešitve. Kako bodo ukrepi dejansko izvedeni in kako bodo učinkovali in bili uresničeni s strani pristojnih institucij, ni mogoče napovedati. Vsebine, ki jih pripravlja Odvetniška družba Neffat v svojih prispevkih na Neffat Law Blogu, so zato zgolj informativne narave in ne predstavljajo pravnega ali poslovnega nasveta. Za posamezna vprašanja in informacije se lahko obrnete na nas: info@neffat.si.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.